plastic soup

Een oceaan, geen plastic soep!

 

Als ik aan onze roeitocht over de Atlantische Oceaan denk, denk ik aan heel veel water, flinke golven, mooie vergezichten, de ene keer prachtig azuurblauw en helder, de andere keer zwart en dreigend. Wat een avontuur! En dan daarbij het besef dat er onder dat wateroppervlak een hele wereld schuilgaat, vol leven. Hoe gaaf zou het zijn als dolfijnen met ons mee zwemmen, misschien een orka of een haai, een zeeschildpad.

Ik weet hoe mooi het onderwaterleven is. Maar het is ook kwetsbaar. De zee drijft vol met plastic, afval wat mensen in zee dumpen, plastic wat via rivieren naar de zee stroomt. Hele stranden vol met weggegooid plastic. Zichtbaar afval, maar ook microscopisch klein, bv. door het wassen van synthetische kleding, resten van wasmiddelen,  cosmetica. Dit heeft veel gevolgen voor de leefwereld van oceaandieren, vogels en indirect ook voor ons.

Het maakt mij heel triest. Tegen deze bedreiging is de evolutie namelijk niet opgewassen, dieren kunnen zich niet aanpassen aan de hoeveelheden plastic. Als zij in plastic verstrikt raken, zijn zij ten dode opgeschreven.

Het enige antwoord moet van ons, van de mens komen. Wij kunnen zorgen dat we anders met plastic omgaan door het veel meer te gaan hergebruiken en de keuze te maken om plastic niet als grondstof in te zetten voor veel producten. De Plastic Soup Foundation wil mensen en bedrijven bewust maken van de plastic soep en oplossingen zoeken voor het voorkomen van vervuiling door plastic.

Ik voel me zelf ook aangesproken. Als ik dit namelijk projecteer op mijn eigen dagelijkse leven, word ik me bewust van de enorme hoeveelheid plastic om me heen. Waarom is een komkommer in plastic verpakt, er zit toch al een schil omheen? En hoezo al die dubbele verpakkingen? Ik heb in ieder geval besloten het plastic zoveel mogelijk te boycotten, want het gaat me echt aan het hart. Daarom is het voor mij een logische keuze om met onze roeitocht de Plastic Soup Foundation te ondersteunen.

De Plastic Soup Foundation( PSF) heeft als missie: ‘No plastic waste in our water and body’. We zorgen dat het er niet (meer) in komt!

Een mooie missie waar ik 100 % achtersta en waar ik straks graag met mijn teamgenoten de oceaan voor over roei! Een prachtig stuk natuur dat absoluut behouden moet blijven als bron van leven, voor iedereen nu en in de toekomst. Daar doe ik het voor!

 

Remke van Kleij